Plimez Ineuan
(Magiun de Prune)

Plimez Ineuan

Plimez Ineuan

Tradițiile ineuane privind prepararea plimezului datează de zeci de ani sau chiar sute de ani. Se spune că, toamna, când se fierbea magiunul de prune “bistrițe”, era obiceiul ca să se facă “groapă de plimez” în fiecare stradă de aproximativ 1/1.50/1.50 m cu trepte de coborâre şi cu gură ca la cuptorul de pâine. Se instala acolo cazanul de alamă, o căldare de 2-3 măsuri de magiun (aproximativ 100 l), în care se fierbeau 7-8 măsuri de prune (200-240 l), fără sâmburi. Peste cazan se aşeza apoi un scaun lung, găurit la mijloc prin care se scoate coada de la lingura de întors, care nu se mai oprea, timp de 6-10-16 ore, până ce magiunul era fiert cum trebuie. De la plimezul ineuan a luat naştere această gustoasă poveste numită Tradiții Ineuane care are la bază o rețetă locală de sute de ani, unicul ingredient fiind prunele bistrițe proaspete, fără zahăr adăugat.

Plimezul ineuan este cel mai căutat, gustos şi aromat produs al nostru, şi cel mai probabil, cel mai tradițional. Gustul dulce-acrişor al plimezului nu poate face nimic altceva decât să aducă zâmbetul pe buzele oricărui iubitor al gemurilor naturale de fructe. Magiunul nostru de prune este preparat cu ajutorul celor mai aromate şi atent alese ingrediente ale noastre. Pentru preparea plimezului ineuan sunt necesare atenția, dăruirea şi pasiunea. În mod tradiţional, prunele sunt puse întregi pentru a fi fierte. După fierbere, se toarnă magiunul de prune în borcane sau oale de lut, care la rândul lor, vor fi puse într-o pivniță sau într-o cămară la păstrat decurs de câteva luni. După acest timp, plimezul ineuan este numai bun de gustat! Noi punem gemul de prune în borcane, fără conservant, pe care le sterilizam şi le etichetăm frumos pentru ca fiecare dintre voi să savureze plimezul la adevăratul gust. Aroma naturală şi de sezon al magiunului de prune poate savurat în fiecare anotimp al anului, păstrând acelaşi gust şi prospețime ani de zile.

Nutriţioniştii îl recomandă îndeosebi pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii. Are efecte pozitive asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, sistemului nervos, totodată prevenind constipaţia şi apariţia diabetului.. Beneficii ale consumului de prune: tratează constipația și ajută la pierderea kilogramelor; reglează glicemia din sânge, prevenind diabetul și tulburările cognitive; fructe foarte bune pentru sănătatea sistemului osos și pentru prevenirea tumorilor cancerigene.

Plimezul ineuan sau magiunul de prune, cum este cunoscut de iubitorii de gemuri, este tradiţional ineuan şi îmbogăţeşte cu gustul lui dulce-acrişor plăcinte, cozonaci, dulciuri şi deserturi care de care mai gustoase.

Orașul Ineu- Locul de Naștere al Plimezului

La Ineu a fost reluată de catre autoritatile locale o tradiție de sute de ani, făcutul în comun al “plimezului”. Tradiția a fost reluată după o pauză de aproape două decenii, perioadă în care “făcutul plimezului” sau a “mierii de prune”, cum i se mai spune, nu s-a mai ținut. Festivalul Surechiului şi al meșterilor populari la Ineu e un plus de bucurie şi o adevărată sărbătoare pentru acest oraş. Plimezul fiert și gustos a fost însoțit de băbălugi – personaje mascate, care au speriat oamenii, în tradiție având efect de conservant magic pentru dulcețuri şi gemuri. Doritorii au putut să guste plimez proaspat, mustul proaspăt stors şi delicatețile locale tradiționale. Tarabele au fost întinse cu artizanate sau bunătăți. Administrața publică locală desfășoară acest festival pentru al treilea an consecutiv, fiind un adevărat succes. Primăria orașului Ineu, Consiliul Local Ineu și Casa de Cultură a Orașului Ineu au reușit încă odată să organizeze cu succes a acestui eveniment, devenit o tradiție pentru orașul Ineu.

Oraşul Ineu face parte din județul Arad, fiind aşezat pe ambele laturi ale Crişului Alb. Primul document al oraşului Ineu datează încă din secolul XIV, mai exact, anul 1387. Istoricii noştri, vorbesc despre Ineu ca de un oraş sau o cetate care în decursul veacurilor a avut un rol important în aceste părți ale țării. Cetatea Ineului este menționată ca fortificație încă din anul 1295. Având o poziție strategică pentru apărarea Transilvaniei, Aceasta avut o istorie extrem de zbuciumată. A făcut parte din fortificațiile lui Iancu de Hunedoara, a fost ocupată de turci în mai multe rânduri, a fost reședință de sangeac, a intrat în posesia lui Mihai Viteazul, a fost cucerită de habsburgi şi a fost centru de regiment grăniceresc, aceste perioade și evenimente punându-și adânc amprenta asupra dezvoltării orașului.

Există numeroase obiceiuri şi tradiții ce infrumusețează şi îmbogățeşte folclorul oraşului Ineu, acestea datând de zeci de ani, unele dintre ele având o şi mai mare vechime, de sute de ani. Dintre acestea, pot fi amintite cele mai importante: “Facutul Plimezului”, “Sângeorz”, “Apă-botează”, “Surechi” şi “Sânzâienele”. Aruncând o privire retrospectivă asupra trecutului zbuciumat al înaintaşilor noştri, care au făcut ca, pe această vatră veche, să pâlpâie din vechime raze de lumină, sufletul nostru se umple de bucurie. Oraşul Ineu a început să-şi croiască din nou renume, astăzi fiind numit şi “Oraşul Florilor”, acela care pe vremea lui Miron Costin şi Mihnea Vodă a fost cetatea şi oraşul “cheie al Transilvaniei” a început să renască precum pasărea Phoenix. Atât tradițiile vechi ale oraşului, cât şi multele evenimente legate de el, din trecut, precum şi cele din prezent ne fac să credem că Ineul nostru va progresa şi va prospera mereu.

Plimez Ineuan

Magiun de prune

Gustul dulce-acrişor al plimezului nu poate face nimic altceva decât să aducă zâmbetul pe buzele oricărui iubitor al gemurilor naturale de fructe

Secretul Nostru…

Tradițiile ineuane privind prepararea plimezului datează de zeci de ani sau chiar sute de ani. Se spune că, toamna, când se fierbea magiunul de prune “bistrițe”, era obiceiul ca să se facă “groapă de plimez” în fiecare stradă de aproximativ 1/1,50/1.50 m cu trepte de coborâre şi cu gură ca la cuptorul de pâine. Se instala acolo cazanul de alamă, o căldare de 2-3 măsuri de magiun (aproximativ 100 l), în care se fierbeau 7-8 măsuri de prune (200-240 l), fără sâmburi. Peste cazan se aşeza apoi un scaun lung, găurit la mijloc prin care se scoate coada de la lingura de întors, care nu se mai oprea, timp de 6-10-16 ore, până ce magiunul era fiert cum trebuie. De la plimezul ineuan a luat naştere această gustoasă poveste numită Tradiții Ineuane care are la bază o rețetă locală de sute de ani, unicul ingredient fiind prunele bistrițe proaspete, fără zahăr adăugat.
Plimezul ineuan este cel mai căutat, gustos şi aromat produs al nostru, şi cel mai probabil, cel mai tradițional. Gustul dulce-acrişor al plimezului nu poate face nimic altceva decât să aducă zâmbetul pe buzele oricărui iubitor al gemurilor naturale de fructe. Magiunul nostru de prune este preparat cu ajutorul celor mai aromate şi atent alese ingrediente ale noastre. Pentru preparea plimezului ineuan sunt necesare atenția, dăruirea şi pasiunea. În mod tradiţional, prunele sunt puse întregi pentru a fi fierte. După fierbere, se toarnă magiunul de prune în borcane sau oale de lut, care la rândul lor, vor fi puse într-o pivniță sau într-o cămară la păstrat decurs de câteva luni. După acest timp, plimezul ineuan este numai bun de gustat! Noi punem gemul de prune în borcane, fără conservant, pe care le sterilizam şi le etichetăm frumos pentru ca fiecare dintre voi să savureze plimezul la adevăratul gust. Aroma naturală şi de sezon al magiunului de prune poate savurat în fiecare anotimp al anului, păstrând acelaşi gust şi prospețime ani de zile.
Nutriţioniştii îl recomandă îndeosebi pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii. Are efecte pozitive asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, sistemului nervos, totodată prevenind constipaţia şi apariţia diabetului.. Beneficii ale consumului de prune: tratează constipația și ajută la pierderea kilogramelor; reglează glicemia din sânge, prevenind diabetul și tulburările cognitive; fructe foarte bune pentru sănătatea sistemului osos și pentru prevenirea tumorilor cancerigene.
Plimezul ineuan sau magiunul de prune, cum este cunoscut de iubitorii de gemuri, este tradiţional ineuan şi îmbogăţeşte cu gustul lui dulce-acrişor plăcinte, cozonaci, dulciuri şi deserturi care de care mai gustoase.

Orașul Ineu- Locul de Naștere al Plimezului

La Ineu a fost reluată de catre autoritatile locale o tradiție de sute de ani, făcutul în comun al “plimezului”. Tradiția a fost reluată după o pauză de aproape două decenii, perioadă în care “făcutul plimezului” sau a “mierii de prune”, cum i se mai spune, nu s-a mai ținut. Festivalul Surechiului şi al meșterilor populari la Ineu e un plus de bucurie şi o adevărată sărbătoare pentru acest oraş. Plimezul fiert și gustos a fost însoțit de băbălugi – personaje mascate, care au speriat oamenii, în tradiție având efect de conservant magic pentru dulcețuri şi gemuri. Doritorii au putut să guste plimez proaspat, mustul proaspăt stors şi delicatețile locale tradiționale. Tarabele au fost întinse cu artizanate sau bunătăți. Administrața publică locală desfășoară acest festival pentru al treilea an consecutiv, fiind un adevărat succes. Primăria orașului Ineu, Consiliul Local Ineu și Casa de Cultură a Orașului Ineu au reușit încă odată să organizeze cu succes a acestui eveniment, devenit o tradiție pentru orașul Ineu.
Oraşul Ineu face parte din județul Arad, fiind aşezat pe ambele laturi ale Crişului Alb. Primul document al oraşului Ineu datează încă din secolul XIV, mai exact, anul 1387. Istoricii noştri, vorbesc despre Ineu ca de un oraş sau o cetate care în decursul veacurilor a avut un rol important în aceste părți ale țării. Cetatea Ineului este menționată ca fortificație încă din anul 1295. Având o poziție strategică pentru apărarea Transilvaniei, Aceasta avut o istorie extrem de zbuciumată. A făcut parte din fortificațiile lui Iancu de Hunedoara, a fost ocupată de turci în mai multe rânduri, a fost reședință de sangeac, a intrat în posesia lui Mihai Viteazul, a fost cucerită de habsburgi şi a fost centru de regiment grăniceresc, aceste perioade și evenimente punându-și adânc amprenta asupra dezvoltării orașului.
Există numeroase obiceiuri şi tradiții ce infrumusețează şi îmbogățeşte folclorul oraşului Ineu, acestea datând de zeci de ani, unele dintre ele având o şi mai mare vechime, de sute de ani. Dintre acestea, pot fi amintite cele mai importante: “Facutul Plimezului”, “Sângeorz”, “Apă-botează”, “Surechi” şi “Sânzâienele”. Aruncând o privire retrospectivă asupra trecutului zbuciumat al înaintaşilor noştri, care au făcut ca, pe această vatră veche, să pâlpâie din vechime raze de lumină, sufletul nostru se umple de bucurie. Oraşul Ineu a început să-şi croiască din nou renume, astăzi fiind numit şi “Oraşul Florilor”, acela care pe vremea lui Miron Costin şi Mihnea Vodă a fost cetatea şi oraşul “cheie al Transilvaniei” a început să renască precum pasărea Phoenix. Atât tradițiile vechi ale oraşului, cât şi multele evenimente legate de el, din trecut, precum şi cele din prezent ne fac să credem că Ineul nostru va progresa şi va prospera mereu.

Plimez
Ineuan

Magiun de prune

Gustul dulce-acrişor al plimezului nu poate face nimic altceva decât să aducă zâmbetul pe buzele oricărui iubitor al gemurilor naturale de fructe

75%

fruct

100% natural fără
conservanţi, fără e-uri

Contact:

Dacă ai o întrebare sau o nelămurire, dorești detalii adiționale despre produse, ai nevoie de o ofertă personalizată sau vrei doar să ne mulțumești, așteptăm cu drag mesajul tău:

12 + 9 =

Înscrie-te la newsletterul nostru!

 

Alătură-te listei noaste de emailuri și fii la curent cu ultimele știri și actaulizări despre noi.

Pentru a finaliza înscrierea, te rugăm accesează link-ul de confirmare din emailul primit de la noi.